R
rabarber – rabarbar
radiska – rzodkiewka
ratka – racica
S
serwet – obrus
siekane – mięso mielone
smażonka – jajecznica
swaczyna – podwieczorek
szaflik – naczynie
szałot – sałatka warzywna
szkloki – landrynki
szmyrkejza – ser do smarowania
szczewa – jelita
sznita – kromka chleba
sznitlok – szczypiorek
szolka – szklanka
szpajza – tradycyjny deser
szpyrka – słonina
Ś
śniodać – jeść śniadanie
T
tablet – taca
tolyrz – talerz
tomata – pomidor
torta – tort
tuste – smalec
tyj – herbata
tytka – papierowa torebka
U
ufynbanka – szafka kuchenna
ukroć – ukroić
uwarzić – ugotować
W
warzyć – gotować
weka – bułka francuska
widołka – widelec
wieczerza – kolacja
wieprzki – agrest
wodzionka – zupa na chlebie
woga – waga
wuszt – kiełbasa
wyndzok – wędzarnia
Z
zbonek – dzbanek
zelter – woda sodowa
zemlyć – zmielić
zista – babka piaskowa
zołza – sos
zopaska – fartuch
zymfciok – szklanka
zynft – musztarda
Ż
żymła – bułka
żymlok – bułczanka
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur