Z książki „800 Rad praktycznych dla kobiet do użytku domowego”, wydano w Bytomiu, rok 1905.
Cytryny napoczęte można przez dłuższy czas zachować, jeżeli je się włoży nakrajaną stroną do garneczka napełnionego octem do połowy cytryny.
Jaja stare rozpoznać można, gdy pływają na powierzchni wody słonej, do której wzięto na 10 części wody jedną część soli kuchennej. Cuchnące lub zaparzone jaja pływają już na czystej wodzie, gdy tymczasem dobre i zdrowe utoną.
Jaja, białka z nich szybko ubić można, dodając szczyptę soli. Sól jak wiadomo chłodzi i ułatwia tworzenie się piany.
Mięso świeże, drób lub dziczyzna nie powinna nigdy na kupie leżeć lub na zakrytych miskach. Powietrze musi mieć dostęp, dlatego najlepiej jest, gdy mięso wisi na haku w miejscu chłodnem i przewiewnem.
Miodowa woda. Kobiety, które wiele pracują w gospodarstwie, powinny myć sobie ręce w wodzie miodowej. Łyżka miodu wystarczy na litr wody.
Oliwę do sałaty chronić od zgęstwienia można dodając do flaszki łyżeczkę suchej soli kuchennej.
Raki. Chcąc utuczyć raki, włżyć je do beczki, rozbić kilka jaj na takowe, popryskać je piwem, nakryć pokrzywami i wstawić do piwnicy.
Szklanne lub kamienne korki wtłoczone w szyjkę gdy nie chodzi o treść flaszki, usuwa się łatwo, gdy się kilka kropli petroleju na korek naleje. Po kilku minutach korek łatwo można wyjąć
Wina słodkie, jak Malaga, Madeira i Xeres zachować lepiej w pokojach, aniżeli w chłodnych piwnicacach, gdyż smak wina polepsza się w ciepłe miejscu.
Zachowanie konfitur od pleśni. Posypać z wierzchu dość grubo tłuczonym cukrem, poczem owiązać słoik zwykłym papierem i posmarować, gumą arabską rozpuszczoną w wodzie.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur