SKŁADNIKI
– 3 ziemniaki
– 3 jajka
– warzywa (po jednej sztuce): seler, marchew, pietruszka, ogórek kiszony
– 15 dag szynki lub kiełbasy
– 100 ml majonezu
– jedna duża cebula
– zielony (lub konserwowy) groszek lub/i kukurydza konserwowa
– sól, pieprz, papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ugotować do miękkości warzywa i ziemniaki, wystudzić, pokroić w drobną kostkę. Szynkę lub kiełbasę, surową cebulę także pokroić w kostkę, całość wymieszać, przyprawić do smaku. Dodać groszek, w bardziej współczesnej wersji – kukurydzę konserwową. Odstawić w zimne miejsce na godzinę.
TAK NA MARGINESIE
Opisywana potrawa była typowym daniem podawanym z okazji urodzin czy spotkań towarzyskich; stanowiła często przedmiot szczególnej rywalizacji gospodyń – szałot był tym lepszy, im drobniej pokrojono składniki. Szałot jarzynowy z jajkiem podawano razem z pieczywem, choć można go oczywiście jeść jako samodzielne danie.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur