SKŁADNIKI
– 1 średni kurczak
– 20 dag margaryny
– 1 ząbek czosnku
– przyprawy: sól, papryka ostra, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ćwiartki kurczaka natrzeć czosnkiem i solą. Brytfannę lub naczynie żaroodporne z margaryną włożyć do piekarnika (200 stopni Celsjusza). Po roztopieniu margaryny ułożyć kurczaka, posypać go papryką i pieprzem. Piec w powyższej temperaturze około 35 minut podlewając mięso co kwadrans topiącym się tłuszczem. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 55 minut wciąż podlewając.
TAK NA MARGINESIE
Kurę na dziewiętnastowiecznym Górnym Śląsku jedzono wyłącznie od święta (ważniejszą funkcją zwierzęcia było znoszenie jajek). Piekło się więc kurczaka z okazji wesela, komunii, rzadziej – urodzin. Podawano go wówczas w towarzystwie białych lub czarnych klusek z naturalnym, powstałym w czasie pieczenia sosem oraz modrą kapustą i obowiązkowym kompotem owocowym.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur