SKŁADNIKI:
– 40 dag mąki pszennej
– dwa jajka
– jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– trzy czwarte szklanki mleka
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przy pomocy gorącej, zanurzonej uprzednio we wrzątku łyżki nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać do wody poruszając szybko łyżką, by ciasto odpadło. Gotować około 9 – 12 minut: w zależności od wielkości klusek. Okrasić roztopionym smalcem lub masłem.
TAK NA MARGINESIE:
Światowa kuchnia zna potrawę tę pod nazwą klusek francuskich, jednak w większości przypadków z wykwintną kuchnią górnośląską niewiele miało ono wspólnego. Kluski łyżką kładzione przytowywano raczej jako danie szybkie, robione w pośpiechu; często podawano je z jajecznicą ułożoną na wierzchu.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur