Klopsy pikantne

Klopsy pikantne

SKŁADNIKI

– 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
– 1 śledź solony
– 1 bułka
– 1 garść naci pietruszki
– 1 średnia cebula
– 1 jajko
– smalec do wyzłocenia cebuli
– olej do smażenia klopsów
– przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, śledzia wyfiletować i dokładnie posiekać. Połączyć mięso, cebulę, bułkę, śledzia, siekaną pietruszkę oraz jajko. Całość przyprawić do smaku (smak powinien być pikantny) i dobrze wymieszać, formować niewielkie płaskie kotleciki, układać je na rozgrzanym oleju i piec dwustronnie. Podawać z ziemniakami.



TAK NA MARGINESIE

Dla wielu osób połączenie mielonego mięsa (zwłaszcza w postaci smażonej) ze śledziem wydaje się bardzo ryzykowne. Nic bardziej błędnego: wzmocniona dobrze dobraną szczyptą pieprzu ryba nadaje klopsom doskonałego smaku. Przyznać jednak trzeba, że śledź – jako jeden z podstawowych surowców kulinarnych – był przedmiotem znacznie bardziej ryzykownych eksperymentów i serwowano go nawet z bitą śmietaną oraz owocami.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur