Klopsiki smażone

Klopsiki smażone

PRZYGOTOWANIE

– pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
– jajko
– mała bułka
– średnia cebula
– pieprz i sól
– olej do smażenia



PRZYGOTOWANIE

Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem; wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować okrągłe klopsiki o średnicy około 4,5 cm, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, podawać z tłuczonymi ziemniakami.



TAK NA MARGINESIE

Wśród mielonych, smażonych mięs na górnośląskim stole królowały karminadle. Klopsiki smażono znacznie rzadziej – w niektórych częściach Śląska gotowano je raczej przygotowując w nieco odmienny sposób.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur