SKŁADNIKI
– 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– 15 dag chudego sera białego
– jajko
– tarta bułka
– olej
– sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Mięso wymieszać z jajkiem, dodać drobno starty i przesuszony lekko ser, przyprawić do smaku. Formować niewielkie karbonatki o wrzecionowatym kształcie. Otoczyć je w tartej bułce, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
TAK NA MARGINESIE
Obowiązkowym dodatkiem do karbonatek była w śląskiej kuchni gałka muszkatołowa czyli nasiona muszkatołowca korzennego, stosowanego przed wiekami nie tylko jako przyprawa, lecz także lek (między innymi na wzdęcia). W regionalnej kuchni górnośląskiej gałka muszkatołowa była powszechnie stosowanym dodatkiem do mięs mielonych.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur