Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

SKŁADNIKI

– 1 kg kiszonej kapusty
– 5 dag suszonych grzybów
– 15 dag masła
– pieprz, papryka



PRZYGOTOWANIE

Kapustę wstawić do garnka i zagotować; jeżeli będzie zbyt kwaśna – wylać wodę wyciskając kapustę i powtórnie zagotować na świeżej wodzie, w razie potrzeby czynność wykonać raz jeszcze. Gdy kapusta będzie odpowiednia, dodać grzyby i gotować do miękkości. Roztopić na patelni masło i połączyć z odciśniętą kapustą, dodać przyprawy i poddusić jeszcze ciągle mieszając.



TAK NA MARGINESIE

Kapusta z grzybami była tradycyjną potrawą wigilijną i miała – zgodnie z wierzeniami – zapewniać nie tylko zdrowie czy siłę, ale i pomyślność. Odświętny charakter podkreślało uszlachetnienie potrawy masłem. Tak przygotowaną kapustę (do której dodawano także czasem drobno potartą marchew) przechowywano także w słoikach i podawano jeszcze długo po wigilijnej wieczerzy. Kapusta z grzybami jest świetnym dodatkiem do dań głównych, zwłaszcza tych z udziałem wieprzowiny.



bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur