SKŁADNIKI
– 1 kurczak
– trzy jajka
– trzy duże marchewki
– puszka groszku konserwowego
– odrobina naci pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– sałata do dekoracji
– 1 opakowanie żelatyny spożywczej
– ocet lub sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Na kurczaku ugotować rosół, wyjąć mięso i podzielić je na niewielkie kawałki, ugotować jajka na twardo oraz marchew na miękko. Do dużych filiżanek (kubków, nadają się także umyte pojemniczki plastikowe po serkach) włożyć kawałki mięsa drobiowego, ćwiartki jajka, pokrojoną w plasterki marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Do wystudzonego nieco rosołu dodać żelatynę w proporcjach zgodnych ze wskazówkami na opakowaniu żelatyny. Wlać rosół do filiżanek, poczekać do wystudzenia po czym umieścić w lodówce. Podawać z octem lub sokiem cytrynowym na podkładzie z sałaty.
TAK NA MARGINESIE
Tymbaliki stanowią typową propozycję kulinarną na imprezy: z okazji urodzin, wesel czy przyjęć komunijnych. Choć cieszą się niezmienną popularnością są tylko cieniem dawnych górnośląskich galertów przygotowywanych z wieprzowych nóżek przez dawne gospodynie.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur