SKŁADNIKI
– 1 kg ziemniaków
– 12 sztuk śliwek węgierek
– masło lub smalec
– 2 łyżki mąki pszennej
– płaska łyżeczka soli
– cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE
Obrane ziemniaki potrzeć na tarce lub przy pomocy urządzenia, dodać mąkę i sól; śliwki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Bardzo dokładnie wysmarować naczynie żaroodporne dość grubą warstwą masła lub smalcu. Umieścić w naczyniu masę ziemniaczaną, na wierzchu ułożyć śliwki przekrojoną częścią do dołu. Zapiekać w piekarniku o temperaturze około 170 – 190 stopni przez około 75 minut. Kroić na podłużne porcje, podawać obficie posypane cukrem.
TAK NA MARGINESIE
Połączenie zapiekanej masy ziemniaczanej ze śliwkami może wydawać się ryzykowne; dla ludzi, którzy lubią ziemniaki będzie to jednak prawdziwy rarytas przypominający nieco w smaku knedle w cieście z mąki ziemniaczanej. Niegdyś było to typowe danie serwowane rodzinie na jesień, gdy pod dostatkiem było i świeżych kartofli, i zerwanych w sadzie śliwek.