Bratkartofle

Bratkartofle

SKŁADNIKI

– 1 kg ziemniaków
– 2 duże cebule
– olej
– sól



PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki i pozostawić do wystygnięcia, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu, ziemniaki pokroić na 5 – 8 mm plastry, dodać do cebuli i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, kiedy ziemniaki uzyskają złocisto – brązową barwę, obrócić je na drugą stronę i smażyć do momentu, kiedy druga strona plastrów osiągnie ten sam kolor.



TAK NA MARGINESIE

Ziemniaki na Śląsku stanowiły podstawę wyżywienia i wykorzystywano do przygotowywania wielu potraw. Latem spożywano młode ziemniaki z tłuszczem i koperkiem. W pozostałych porach roku spożywano chętnie bratkartofle, które popijano kwaśnym mlekiem lub maślanką. Bratkartofle stanowiły też dodatek do innych daniach takich jak np.: wodzionka, żur, śledź, brateringi.