SKŁADNIKI
– 4 jabłka średniej wielkości
– dwa jajka
– dwie stołowe łyżki cukru
– półtorej szklanki mąki pszennej
– około szklanki mleka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania
– smalec lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto: wymieszać jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem – ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać, wydrążyć przez środek otwór (by usunąć komory nasienne), pokroić w plastry. Otaczać w cieście i piec na smalcu lub oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.
TAK NA MARGINESIE
Prawdziwa śląska gospodyni po usmażeniu ajerkuchów (obowiązkowo na smalcu) układała je na czystym płótnie wchłaniającym nadmiar tłuszczu; w wersji współczesnej zastosować można papierowe ręczniki.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur