SKŁADNIKI:
– 1 kostka masła
– 4 łyżki kakao
– 16 łyżek mleka
– 2 szklanki cukru
– aromat arakowy lub rumowy
– hawerfloki (płatki owsiane)
PRZYGOTOWANIE:
Masło, mleko, cukier, kakao gotować na wolnym ogniu do roztopienia, odstawić, dodać aromat i tyle płatków owsianych, aby powstała gęsta masa, przestudzić, formować małe kulki o wielkości polówki orzecha włoskiego, układać na lekko natłuszczonym papierze, zostawić do zastygnięcia.
TAK NA MARGINESIE:
Prawie każdy Ślązak pamięta z dzieciństwa bomony z hawerfloków, również dorośli zjadali je ze smakiem. Do bomb dla dorosłych niekiedy zamiast aromatu dodawano alkohol. W mniej zasobnych domach przygotowywano bomby bez dodatku kakao. Często bomby zwane były tylko „hawerflokami” od przejętej z języka niemieckiego nazwy płatków owsianych. Niektóre gospodynie przed dodaniem płatków do masy mieliły je w maszynce do mielenie mięsa lub siekały nożem (dziś można użyć płatków błyskawicznych). Hawerfloki przyrządzano w okresie późno jesiennym i zimowym – masa musiała stężeć (dziś można wsadzić je po zrobieniu na 2 – 3 godziny do lodówki). Zwyczajowo przygotowywano je na święta Bożego Narodzenia. Niektóre gospodynie po uformowaniu kulek obtaczały je w grubym cukrze. Dziś zamiast natłuszczonego papieru można użyć papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Ponieważ ciepła masa dość trudno się lepi można wylać masę na folię aluminiową (na grubość około 2 cm), jak masa dobrze stężeje pociąć ją nożem na małe kwadraty i zrobić z nich kulki. Typowe śląskie hawerfloki są soute lub obtaczane w cukrze. Jeśli ktoś chce może obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub posiekanych drobno płatkach migdałowych.
bigos boczek Boże Narodzenie deser epickie galaretka gołąbki groch grzyby gęś jabłka jajka kapusta kluski kompot królik kulinarna galeria kulinarna tradycja kura mintaj mortadela musztarda mąka pasztet pieczywo placki porady ze śląskiej kuchni sałata sałatka ser sos słodkości warzywa Wielkanoc wieprzowina wigilia wołowina ziemniaki zupa śledzie śliwki śląski słownik kuchenny żur